Kimdir?
Doğan Cüceloğlu, 1938 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. 11 çocuklu bir ailenin en küçüğüydü. Kalabalık ve insanla iç içe bir ailede büyümesi sebebiyle çocukluğundan beri gözlemler yapmayı seven Doğan Cüceloğlu, İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümüne girdi ve psikolog oldu. Mezuniyetinin ardından Illinois Üniversitesi Bilişsel Psikoloji alanında doktora yaptı, ülkeye döndükten sonra Hacettepe Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. Ayrıca Californiya Üniversitesi ve California Eyalet Üniversitesi’nde görev aldı ve burada psikoloji alanına ilişkin önemli çalışmalara katıldı. Amerika’nın ardından Türkiye’ye dönen başarılı psikolog; psikolojinin önemli konularına ilişkin çeşitli üniversitelerde, konferanslarda ve seminerlerde sunumlar gerçekleştirirken, kitaplarını da yayımlamaya devam etti.
Bize Ne Anlattı?
Hayatı çıkarılacak derslerle doluydu; o, bu dersleri yaşadığı süre içerisinde insanlara aktarmaya çalıştı. Doğan Cüceloğlu, ilk olarak bilimsel psikoloji alanında yazdığı kitaplarıyla tanınmaya başladı. Türk insanının duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel kavramlar içinde inceledi. Bu eserlerini; insanın psikolojisi, bakış açısı ve yaklaşımları odağında yazdı. Kitaplarında sık sık; insan olarak basitçe yaşamaktan, verdiğin sözde durmak ve yalan söylememekten, kendin için istediğini başkası için de istemekten, kendine yapıldığında doğru
olmayanı başkasına yapmamaktan, üstünlük taslamamaktan bahsetmiştir. Olayları, yaşadıklarımızı, yaşayabileceklerimizi örnekleriyle anlattı ve farkındalık yaratmaya çalıştı. Tüm bunları Türkiye’nin gerçeklerini, değerlerini öne çıkararak yaptı ve kendi hayatından örneklerle, çözümlerle destekledi. Tabii kesinlikle didaktik olmayan bir yorumdu onunki, yol göstericiydi daha çok… Cüceloğlu, mutluluk ile ilgili şu cümleleri kurmuştur:
Mutluluk
“Bir çift tatlı sözdür, yumuşacık bir dokunuştur. Affetmektir, sevmektir, sevilmektir. Çevreye dağıtılan bir tebessümdür, bir kahkahadır mutluluk. Mutluluk elimizde olanlara sevinmek, olmayanlar için ise üzülmemektir.
Her zaman bizden daha iyi durumda olanları değil bizden daha zor durumda olanları düşünmektir. Birazcık işleri ertelemek, hayatın frenine basıp birazcık yavaşlamak kendimize zaman ayırmaktır. Bir çiçeği gördüğünde ona tebessümle yaklaşmak ve onu sevmek ve koklamaktır. Bahar yağmuru altında yürümek ve ıslanmak, yağmur sonrası toprak kokusunu teneffüs etmektir. Eşine veya sevdiğine “seni seviyorum” demek, bir güzel söz söylemek, bir tatlı bakış kondurmak, bir demet çiçek vermektir. Evladına doya doya sarılıp kokusunu içine çekmektir. Bazen bir bardak çay yanında sıcak bir simit ve peynirdir mutluluk. Mutluluk bir yerde bakış açımızdır. Pozitif olmak, hep siyah beyazdan ziyade, diğer renkleri de görebilmektir. Her günümüzü
Son günümüz olarak bilip tüm canlıları sevmek, incitmemek, çevremize güven vermektir. Olaylar karşısında empati yapabilmektir. Kış ortasında bile baharı yaşamak, yaşatmaktır, mutluluk… Mutluluk aramakla bulunacak bir şey değildir, onu inşa etmek gerekir.”
Ardında 37 kitap, binlerce seminer ve konferans, binlerce TV ve radyo programı bırakan Cüceloğlu, 16 Şubat 2021’de hayata gözlerini yumdu. Yazdığı kitaplar, verdiği dersler, söyleşiler ile sayısız insana katkıda bulunan Cüceloğlu, bıraktığı eşsiz eserler ile yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.
Kitapları
İnsan İnsana (1991)
İnsan ve Davranışı (1992)
İçimizdeki Çocuk (1992)
‘Miş’ Gibi Yetişkinler: Yetişkin Çocuklar (1994)
İçimizdeki Biz (1996)
İyi Düşün Doğru Karar Ver (1998)
Savaşçı (1999)
‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim: İletişim Donanımları (2002)
Başarıya Götüren Aile – Sınav Döneminde Ana Babalık (2006)
Bir Kadın Bir Ses (2006)
Korku Kültürü: Niçin ‘Mış Gibi’ Yaşıyoruz? (2008)
Onlar Benim Kahramanım (2009)
İnsan İnsana Sohbetler (2011)
İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog (2013)
Gerçek Özgürlük (2014)
Öğretmenim Bir Bakar Mısın?- Öğretmen’in Gücü Üzerine (2018)
Var Mısın? (2021)
Geliştiren Anne-Baba (2021)