Ahmet Say; 1935 yılında doğmuştur. Babası Fazıl Say tanınmış bir matematikçi, annesi Nüzhet Say ise felsefe öğretmeni olan Ahmet Say, küçük yaşlarda piyano eğitimi almaya başlamış, İstanbul Konservatuvarı’nda piyano ve teori öğrenimi görmüş ardından 1954 yılında Almanya’ya giderek gazetecilik eğitimi almıştır. Çok önemli bir müzik yazarı, müzik eleştirmeni ve roman, hikâye kitapları olan bir edebiyatçıdır. Ünlü piyanist Fazıl Say’ın babasıdır. Aynı zamanda çok önemli bir aydın ve birçok yazar ve aydının da yakın dostudur.

Okul yıllarında Prof. Friedrich von Statzer (Ferdi Ştatzer) isteği ile İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda bulunan Say, Verda Ün ile piyano, Demirhan Altuğ ile teori, Raşit Abed ile armoni çalışma fırsatı buldu. Basın yayın eğitimi almak için gittiği Almanya’da Kurt Köhler adında bir müzikolog ve orkestra şefinin evinde kaldı ve müzikolojiye ilgi göstermeye başladı. Döndüğünde ise Almanya’daki okulun denkliği kabul edilmediği için akademisyen olarak çalışamadı.

İstanbul’daki yayınevlerinde çalıştıktan sonra Bingöl’e giderek üç yıl kadar Almanca öğretmenliği yapmış olan Say, Bingöl’de geçirdiği zaman içinde gördüğü çarpıcı doğayı ve bölge insanını sürekli anlattığı için yakın arkadaşları bu deneyimini yazması gerektiğini söylemiş ve tam o sırada Orhan Kemal ile tanışarak O’nun ‘bana anlattığın gibi yaz’ öğüdüyle yazmaya başlamış bir yazardır.

Bingöl’ü konu alan iki hikayesi de ödül almış, Milliyet Gazetesi’nin 70’li yıllarda yaptığı Roman Yarışması birinciliği ile romanı Kocakurt ve Bingöl Hikayeleri Milliyet Yayınları tarafından yayınlanmış olan Ahmet Say, TRT Öykü Yarışması birinciliğinin yanı sıra daha birçok edebiyat yarışmasında derecelerin ve 28. Ankara Uluslararası Film Festivali “Sanat Çınarı” ödülünün de sahibi olmuştur.

Ahmet Say, 1960’lı yıllarda yazı işleri müdürü olduğu dönemde arkadaşlarıyla birlikte dönemin ilgi çeken haftalık gençlik dergisini çıkardı. Yayında yer alan bir haber yüzünden Ulucanlar’da yedi ay kadar hapis yattı ve bunu da olumlu bir sonuca dönüştürerek kitaplar yazdı.

Ahmet Say, Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile birlikte “Türkiye Yazıları” dergisini çıkardı. Kocakurt romanını çok beğenmesi ardından gelişen dostlukları sonucu bu dergiyi Cemal Süreya ile birlikte çıkaran Ahmet Say, böyle hayat dolu büyük bir şairin ellili yaşlarda hayattan ayrılmasına olan üzüntüsünü hep dile getirdi.

Dostu Aziz Nesin’in ise hayatı ciddiye alan çok az insandan biri olduğunu, yetim bir çocuk olarak yetişmiş, yaşamının son on beş yılında kimsesiz çocuklar için Çatalca’da 20 dönümlük geniş bir arsa almış, orada bu çocukları yetiştiren bir “Çocukevi” kurmuş olduğunu anlatan Say, Nesin’in son yıllarında yazmanın dışında kalan bütün zamanını da bu yurtta kalan çocukların iyi yetişmesine adadığını dile getirmiştir.

Değerli şairler Metin Altıok, Behçet Aysan ve Ahmet Erhan ile de yakın dostlukları olan Ahmet Say, 1980’li yıllardan başlayarak sadece müzik yazarlığı ile ilgilendi. 2 Mart 1992 tarihinde kurulan Edebiyatçılar Derneği kurucu üyesi oldu ve 2 yıl başkanlığını üstlendi. 1982 yılında ‘İpek Halıya Ters Binen Kedi’ adlı epik öyküler içeren hikâye kitabı Almanca’ya çevrildi ve Berlin’de yayınlandı.

1985 yılında “Müzik Ansiklopedisi Yayınları”nı kurdu. 1995 yılında hazırladığı ‘The Music Makers in Turkey’ adlı kitabı Türkçe olarak 1998 yılında ‘Türkiye’nin Müzik Atlası’ adı ile yayınlandı.

Müzik Ansiklopedisi, Müzik Sözlüğü, Müzik Öğretimi, Müziğin Kitabı, Müzik Nedir Nasıl Bir Sanattır? gibi çok sayıda müzik kitabı yazarak Türkiye’de müzik sanatı alanındaki büyük boşluğu kapattı. 10 Mayıs 2022 yılında hayata veda etmiş olan değerli sanat insanı Ahmet Say’ın müzik kitapları, üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulmaya devam ediyor.

Edebi Eserleri

1976- Kocakurt

1980- Bingöl Hikayeleri

1982 – İpek Halıya Ters Binen Kedi

1988 – Güneşin Savrulduğu Yerden

2007 – Mozart

2008 – Müzik Nedir, Nasıl Bir Sanattır?

2016 – İnsanoğlu İnsanlar

2011 – Ağaçlar Çiçekteydi

Müzik Kitapları

1992 – Müzik Ansiklopedisi

1996 – Müzik Öğretimi

1994 – Müzik Tarihi

1998 – The Music Makers in Turkey

2000 – Müziğin Kitabı

2002 – Müzik Sözlüğü

2007 – Müzik Yazıları

Ödüller

TRT Ödülleri Öykü Yarışması Başarı Ödülü (1970, “Kamil’in Atı” adlı öykü)

Yeni Adımlar Dergisi’nin açtığı Sabahattin Ali Hikâye Yarışması Birincilik ödülü (1974)

“Kocakurt” romanı,1975 Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda basılmaya değer ürünler arasında yer aldı.

28. Ankara Uluslararası Film Festivali “Sanat Çınarı Ödülü”, 2017

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 48.“İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü”, 2020