Neler Oluyor?

‘’Dünya Sağlık Örgütü 2030 ve 2050 yılları arasında iklim değişikliğinin yalnızca yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve ısı stresinden dolayı yılda yaklaşık 250.000 fazladan ölüme neden olacağını öngörüyor. Sağlığa doğrudan verdiği zararların maliyetinin de 2030 yılına kadar yılda 2-4 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.’’

Neler Değişiyor?

İklim değişikliğinin önlenebilmesi için alınabilecek bazı önlemler; evlerde kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanılması, verimli enerji kullanımı, daha az kaynak tüketilmesi, gıda israflarını en aza indirmek, araba yerine toplu taşıma kullanmak, geri dönüştürülebilir malzemelerin tamamının tekrar kullanılmasını sağlamak, fosil yakıt ve petrol içeren ürünleri kullanmamaya dikkat etmek.

Neler Oluyor?

Güney Kutbu’nda yer alan, “kıyamet buzulu” lakabı takılan ve neredeyse İç Anadolu Bölgesi büyüklüğünde olan Thwaites, her yıl 50 milyar ton buz kaybediyor. Amerikan Jeofizik Birliği’nin 2021 Aralık ayındaki toplantısında paylaşılan bir araştırma, Thwaites’ten uzanan buz sahanlığının inceldiğini ve önümüzdeki üç ila beş yıl içinde parçalanabileceğini gösteriyor.

Neler Değişiyor?

Birleşmiş Milletler’e bağlı bir kurum olan IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) karbon dioksit emilimi ve depolanması için hizmet veren önemli ekosistemlerden olan okyanuslar ve denizlerde koruma alanları oluşturulmasının, okyanusların ısınması ve deniz seviyesinin yükselmesi durumuna bir çözüm oluşturabileceğini belirtiyor.

Neler Oluyor?

Marmara Denizi’nde ince uzun bir şerit halinde Yenikapı ve Zeytinburnu açıklarında görülen kirlilik, musilaj olarak yorumlandı. Kirliliğinin tespit edilmesi ve neden olan faktörlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu tarafından rapor hazırlandı.

Neler Değişiyor?

Evsel kaynaklı ve sanayi kaynaklı atıklarda arıtma sistemlerinin kalitesini arttırmak, tehlikeli maddelerin deşarjının denize dökülmesini önlemek, sığ kıyıların düzenli olarak temizlenmesi, gemi limanlarında sık sık kontrollü denetim sağlanması, cam, plastik, kâğıt gibi atıkların denize ve çevreye atılmaması, sanayi bölgelerine kıyısı olan denizlerin koruma alanı olarak belirlenip denetimlerinin sıklaştırılması ile müsilaj tehlikesinin önüne geçebiliriz.

Neler Oluyor?

Güneş’te şimdiye kadar tek bir anda gözlemlenen en büyük patlama kaydedildi. Dünya’ya ilerlemesi halinde elektrik hatları ve uydulara önemli zarar verebileceği ifade edilen bu patlama 15 Şubat tarihinde Solar Orbiter uzay aracı tarafından kaydedildi.

Neler Değişiyor?

Güneşte meydana gelen patlamaları eleştiren ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Daire’sine (NOAA) bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC) program koordinatörü Bill Murtagh, son yıllarda güneş faaliyetlerinin azaldığını ancak günümüzde yine artış gösterdiğini belirtti. Gelecek güneş döngüsünde patlamaların maksimuma ulaşacağını ve Dünya’nın daha çok etkileneceğini, bu patlamanın 2025’te olmasını beklediklerini ve bunun bir çeşit uyanma aşaması olduğunu söyledi.

Neler Oluyor?

AB’nin Kopernik İklim Değişikliği Kurumu 2021 yılının tarihin en sıcak beşinci yılı olduğunu duyurdu. Raporda atmosferdeki sera gazlarının 2021’de rekor seviyeye ulaştığını aktardı. Sera gazlarının yayılmasıyla birlikte aşırı iklim olayları, sel ve yangın felaketlerinin yaşanacağı belirtildi. Rapora göre, atmosferdeki karbondioksit seviyesi 2021 yılında bir milyonda 414.3 birime ulaştı. Bu sayı, 2020 yılından 2,4 birim daha fazla.

Neler Değişiyor?

Bilim insanları, iklim değişikliğinin önüne geçmek için ‘karbondioksiti emen’ disk katmanlarına sahip mekanik ağaçlar geliştirdi. ABD’de yer alan Arizona Eyalet Üniversitesi’nde geliştirilen ağaçlar doğal olarak yetişenlerden çok daha verimli. Neredeyse 1,5m büyüklüğündeki ağaçların, ‘karbondioksit emmek için’ tasarlanmış katmanları bulunuyor. Ağaçlar, kimyasal bir reçineyle kaplı ve bu reçine, havadaki CO2’yi depoladığı için çok büyük önem taşıyor.

Neler Oluyor?

Dünyada her yıl milyonlarca ton atık üretiliyor. Güvenli yönetilmeyen veya geri dönüştürülmeyen atıklar yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz her alanda kalıcı hasara yol açıyor. Dünya Bankası’nın verilerine göre küresel çapta yılda 2,01 milyar ton kentsel atık üretiliyor.

Neler Değişiyor?

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı katı atık bertaraf tesisi sayesinde 75 bin konutun elektriği sağlanacak. BBB, bu proje ile hem elektrik enerjisi üretiyor hem de atık miktarını yarıya düşürüyor. Karışık atıklar tesise geldikten sonra ‘cinslerine göre’ mekanik ayırma tesisinde ayrılıyor, organik atıklar biyogaz tesisine alınarak metan gazından elektrik üretiliyor. Bakiye atıklar düzenli depolama alanına, kalorifik değeri olan atıklar ‘atıktan türetilmiş’ yakıt hazırlama tesisine, geri kazanımı mümkün atıklar ise lisanslı firmalara gönderiliyor ve atık miktarında yüzde 50’lik azalma sağlanıyor.